De fleste blir ledere fordi de har vært dyktige til noe: finans, markedsføring, salg, kirurgi, snekring, forskning osv. En ny rolle krever annen tilnærming. Hvis du fokuserer for mye på din tidligere rolle og oppgaver, vil dette ofte oppleves som utidig innblanding av de som faktisk er ansvarlige for området nå. I tillegg får du ikke fokusert på de øvrige aktivitetene som inngår i den nye rollen.
Jeg leste nylig om General Stanley McChrystal som ble sparket av Obama i 2010. Han var en intens og effektiv soldat og ledet spesialstyrken i Afghanistan. Han identifiserte seg sterkt med sine soldater. Så fikk han toppjobben i Afghanistan med ansvar for 130 000 mann og skulle samarbeide både med de allierte i NATO og politiske ledere i Washington. Det gikk ikke bra. Han var og ble en god soldat, men ikke en diplomat og administrator som den nye rollen krevde.
Jeg jobbet i en bedrift hvor de rekrutterte ny administrerende direktør. Han hadde vært marketingdirektør hos en annen bedrift. Som ny administrerende fortsatte han å fokusere på marketingfunksjonen, på bekostning av helheten og øvrige funksjoner i bedriften. Han ble ikke lenge i sin nye jobb.
Det hviler forventninger til enhver rolle. Identifiser hva disse forventningene er, og lever i henhold til det. Å skjønne forventningene til rollen er en forutsetning for å lykkes fordi all tilfredshet knyttes til forventninger. Hvis du legger ned stor innsats og kanskje egentlig gjør en kjempejobb, men det var ikke det som forventes av rollen, da har du et problem. Akkurat som generalen.
Hvordan er det med selvinnsikten? Vet du hvor du har dine styrker og utfordringer som leder? Diskuter dette med noen som kjenner deg og la deg utfordre. Finn gode rådgivere. Jobb for å utvikle de sidene som er nødvendig. Alle mennesker har favorittområder. Mange har også områder de synes er kjedelige eller vanskelige. For eksempel har kanskje regnskap vært et område du har unngått hittil, men i din nye lederrolle er det nødvendig at du forstår det. Det krever disiplin å lære seg nye ting, men ta tak! Alternativet kan felle deg som leder.
Noen hevder at ”Det er jo min erfaring som har brakt meg dit jeg er, hvorfor skal jeg da slippe tidligere roller?” Svaret er at du selvfølgelig har med deg din kompetanse og erfaring og skal ha glede av det, men i en ny rolle må du gjøre andre ting.
Fare fare: Beholder gamle jobben i tillegg til den nye
En annen, skremmende, men vanlig situasjon jeg ofte møter er denne: Du får ny lederjobb internt, men skal på ubestemt tid beholde din tidligere jobb. For eksempel: Du har gjort det bra som selger og blir forfremmet til salgssjef. Samtidig blir det forventet at du beholder og jobber med de største kundene dine! HALLO! Her må du sette foten ned. Hvis du ikke gjør det vil du risikere å gjøre en dårlig jobb både som salgssjef og som selger. Mange i denne situasjonen møter veggen. Hvordan skal du klare å ha 2 jobber? Det er kanskje ikke enkelt å finne en erstatter og du opplever det kanskje ubehagelig å stille krav når du akkurat er forfremmet. Men her må du ta initiativ til en samtale med din leder og sette en overgangsdato for når ny løsning skal være på plass.
Noen lurer på om det er lettere å rykke opp til ny lederjobb internt eller om det er lettere å komme utenfra. Det varierer og avhenger av situasjon. Men denne fallgruven er lettest å gå i for den som rykker opp internt.
Oppsummering fallgruve 1 – Rollen
- Gi slipp på tidligere roller
- Avdekk forventningene til rollen; hva betyr det å gjøre en god jobb her
- Sett formell dato for overgang hvis du har to roller
- Jobb med selvinnsikt
Å ikke slippe rollen er den første av fallgruvene jeg beskrev i Hvordan unngå sparken og lykkes i ny lederjobb.
De 10 fallgruvene
- Rollen – Du slipper ikke din tidligere rolle
- Kommunikasjon – Du fremstår uten profil og troverdighet
- Læring – Du tror du vet og undervurderer læringsbehovet
- Tempo – De er for rask eller for treg
- Tidlige seire – Du viser ikke til resultater raskt nok
- Sjefen – Du undervurderer sjefens betydning
- Forretningsforståelse – Du ser ikke hva som hemmer
og fremmer resultater - Teamet – Du får ikke teamet med deg
- Makten – Du misforstår maktspillet
- Balansen – Du er ute av balanse
For rådgivning eller nærmere informasjon, kontakt Vivi-Ann Hilde.
Tilbaketråkk: Hjelp jeg har blitt leder, men vil ikke. | HILDEOMBUSINESS.NO