Med rett til å lede – 5 bud for hvordan lede uten personalansvar

Hvis jeg bare hadde vært slank, hadde vært eldre, hadde vært yngre, hadde hatt mer utdannelse, hadde vært mann da… Mange tror at akkurat det de ikke har eller er, er det som ville gitt dem lykke og hell, respekt og troverdighet, i jobben og livet. På samme måte tror noen at det ville vært lett å være leder hvis de bare hatt personalansvaret. Dessverre! Det gjør ingen forskjell. Målet for ledelse er å få teamet til å jobbe sammen mot felles mål. Det er like krevende om du har personalansvar eller ikke.

Det blir stadig flere ledere uten personalansvar. Dette er for eksempel prosjektledere, controllere, koordinatorer, kategoriansvarlige, rådgivere, compliance officers, stedfortredere og mange andre. Når stadig flere bedrifter velger matrise- og prosjektorganisering blir det også flere ledere uten personalansvar.

Forskjellen på ledere med og uten personalansvar ligger primært i ansvar rundt betingelser, sykmeldinger og andre formalia.

Betydning for karrieren
Noen ledere uten personalansvar tror derfor de har liten innflytelse på karrieren til ”sin” medarbeider. Slik er det ikke. Dine tilbakemeldinger til den formelle lederen er helt sentrale for medarbeiders karriere. Det betyr at du har innflytelse, også her.

Hvem skal ta den vanskelige samtalen?
Noen hevder at det må leder med personalansvar gjøre.  Andre bruker det som unnskyldning for å slippe ubehaget rundt en vanskelig samtale. Men ofte kjenner ikke denne lederen medarbeideren så godt, eller han er ikke til stede der hvor jobben utspiller seg. Det er til gjengjeld lederen uten personalansvaret. Derfor bør han eller hun være tett på og ikke skygge unna å ta de vanskelige samtalene.

Mange ledere uten personalansvar anser ikke seg selv som ordentlige ledere. Det må det bli slutt på. Fra nå av gjelder følgende 5 bud:

  1. Innse at du er en leder. Oppfør deg som en.
  2. Du har rett til å lede. Du er satt til å løse en oppgave og har et mandat til å få det til. Det betyr at du har rett til å delegere, gi tilbakemeldinger, stille krav og ta beslutninger.
  3. Be om støtte fra leder. Din leder må utad støtte deg i at du er leder og har rett til å lede.
  4. Gjør avklaringer med leder på hvilke oppgaver som hver av dere er ansvarlig for.
  5. Gjør forventningsavklaringer med ditt team. Du forteller hvordan du vil ha det. Det samme gjør de.

Medarbeidere motiveres ikke lenger av autoritet og formelle titler. Om leder har personalansvar betyr ingenting. Medarbeidere respekterer og motiveres av ledere de opplever har kunnskap, gjennomføringsevne og gode intensjoner.

De motiveres rett og slett av gode ledere som for eksempel praktiserer de 5 grunnstenene i ledelse.

Lykke til!

Jeg har kurs for ledere uten personalansvar. Hør i denne videoen hva en av deltakerne tar med seg. 

Les flere artikler på hildeombusiness.no 

Hvordan lede uten personalansvar. Denne artikkelen i Hegnar Kvinnner. 

Artikkel i Ledernett.no  10 sjekkpunkter for god ledelse. 

kurs

Flotte kursdeltakere med og uten personalansvar gir innspill til denne artikkel! 🙂

Informasjon om mitt kurs på Confex: Hvordan lede andre uten å være sjef. 

For nærmere informasjon om temaet, ta kontakt med Vivi-Ann Hilde, partner i Considium. 

4 tanker om “Med rett til å lede – 5 bud for hvordan lede uten personalansvar

  1. Godt skrevet! Det samsvarer med det jeg innprenter mine medarbeidere (kommersielle forhandlere av kundekontrakter i «Anlagenbau» opp til 8-10 mrd. Nok); selv om dere ikke er ledere i linje, må dere innse at dere leder prosjekter. Still spørsmål. Forlang ansvar. Definer prosjektstrategier. Følg opp. Før (yngre, men også eldre) medatbeidere/kolleger. Vær forbilder. Definer mål og delmål. Still krav til kunden. Forlang svar fra kunden. Forlang beslutninger av din (topp-) ledelse. Dette betyr; opptre som ledere. Noen ganger «fønker» dette….

  2. Hei, morro at noen diskuterer ledelse, noe jeg mener det er for lite av, selv blant ledere. Jeg påstår at vi har for mange mindre gode eller dårlige ledere i norsk næringsliv. Det er ikke alltid deres feil at de ikke kan ledelse. Det jeg lurer på i artikkelen din er følgende. Hva legger du i begrepet «personalansvar» ?
    I det ligger det et spørsmål om utdypning av din forståelse av: Har alle i linjen personalansvar, hvem har arbeidsgiveransvar av folk med personalansvar? Så er det naturligvis en utfordring å lede mennesker…uten ansvar for personalet. Hvordan kan en rent juridisk pålegge et menneske du ikke er leder for å utføre bestemte ting? Ja, tenk litt på dette.

    • Hei Ernald. Takk for innspill. Jeg legger ikke noe annet i begrepet personalansvar enn det som det tradisjonelt betyr. De som har personalansvar vet at de har det. Men det er ikke alltid de som har mest med medarbeider å gjøre. Når man blir utnevnt til leder, med eller uten personalansvar, får man et mandat til å løse en oppgave eller nå et mål. I det må også ligge myndighet til å ta i bruk nødvendige virkemidler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *