Ledelse når pilene peker nedover

pil ned 52015 har gitt oss den høyeste arbeidsledigheten på over ti år og den passerte i oktober 129000. Lav oljepris gir økonomiske nedgangstider for norsk økonomi og for mange bedrifter. Det er stor usikkerhet om hva som vil skje fremover. En undersøkelse fra Norges største organisasjon for teknologer og ingeniører, NITO, viste at tre av ti ingeniører på Vestlandet er redde for å miste jobben.

Det gjør noe med folk som ser kolleger forsvinne ut døren. Vanlige følelser er sorg over kollegers skjebne, dårlig samvittighet for at de selv fikk bli og frykt for hva som vil skje med egen jobb.

Endringer og usikre tider er krevende for alle, både for ansatte og for ledere.

Mange ledere opplever motgang for første gang. Spesielt innen olje- og oljeservicebransjen har det i mange år vært eksepsjonelt gode tider. I medgangstider legger man raskt til seg dyre vaner som etter hvert ses på som en selvfølge. Fete tider er kostnadsdrivende, både tjenester og produkter innen oljebransjen har vært svært høyt priset.

Kriseledelse krever noe annet enn medgangsledelse. For mange ledere er nå prioritet 1 å overleve.  Overlevelse handler om evnen til omstilling og å se nye muligheter i en endret verden. De som venter og håper på at det går over, vil forsvinne fra markedet før de aner. Noen klarer alltid å omstille seg, men det krever mot, både på menneskelig og organisatorisk plan.

De som overlever er de som ser nye muligheter, der andre bare ser problemer. Walt Disney er et godt eksempel. Da Amerika gikk ned for telling på slutten av 1920-tallet skapte han sitt eget univers som traff den nye tidsånden. Med sine filmer og figurer ga han mennesker håp da de trengte det som mest.

Det er krevende å være leder når pilene peker nedover, og mange forhold kan synes utenfor rekkevidde for hva man kan gjøre noe med. En komplisert situasjon og manglende bevissthet rundt ledelse, gjør at mange ledere ikke tar de enkleste, men uhyre viktige grepene, som de faktisk rår over.

Her er 5 enkle og konkrete råd til ledere som vil øke sjansen for å overleve

  1. Gi håp! Hvis det ikke er håp, hvorfor skal medarbeiderne da stå på? Uten håp er det jo bare å gå i kjelleren først som sist. Winston Churchill lovet blod, svette og tårer da han ble statsminister i Storbritannia i 1940. Men belønningen og håpet var fred. Håp og tro kan mobilisere gjengen til den enorme innsatsen det nå er behov for.
  2. Informer om det du vet, om det så er lite. Vær ærlig og tydelig. I tøffe tider er det mye spekulasjoner på hva som skal skje. At folk er forberedt på det verste gjør det mulig å ta grep om egen økonomi tidligst mulig. Churchill var for eksempel tydelig på at det ville bli verre før det ble bedre.
  3. Hold hjulene i gang. Selv om det er tøffe tider og selv om man skal tenke nytt, må man passe på det man har. Jeg hørte akkurat om en oljeservicebedrift som var så fokusert på problemene at de helt glemte områdene og prosjektene som tross alt gikk bra.
  4. Ta vare på de som er igjen. Vis at de er viktige.
  5. Ta verdig farvel med de som slutter. Når tidene blir bedre kommer de kanskje tilbake.

Ikke alle bedrifter kjenner seg igjen i beskrivelsen av nedgangstidene. Norge lever ikke bare av oljen. Mange nyter godt av den svake kronekursen og har all time high. Men for dem som sliter, er det en fattig trøst. For dem er trøsten håpet om at det en dag vil bli bedre.  Det håpet kan ledere være med og gi.

Godt nytt år!

E24.no Ledelse når pilene peker nedover. 

IMG_0055

Vivi-Ann Hilde er partner i konsulentselskapet Considium som bistår ledere og organisasjoner med å nå resultater. Vivi-Ann er siviløkonom og har ledererfaring fra merkevare- og konsulentbransjen og jobber med utvikling av selgere, ledere og ledergrupper.
Hun er MBTI-sertifisert og leverer rådgivning, prosesser, kurs og foredrag.
Vivi-Ann er ekspertkommentator og skribent innen ledelse for E24.no.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *