Led oss ikke inn i OL

IMG_01272Til politikere som Erna, Stian, Fabian og deres ukjente allierte i det politiske spillet om OL.
God ledelse handler om å oppnå resultater ved å ta kloke valg på vegne av bedriften, landet eller byen man leder. Gode ledere tar hensyn til og skaper verdi for eiere, medarbeidere og kunder. Gode ledere sitter ikke på bakrommet og pønsker ut taktikk for å overrumple egne medarbeidere og mele sin egen kake.

Nå sitter politikerne, med Høyres stortingsrepresentanter i en sentral rolle, og diskuterer om de skal si ja eller nei til en statsgaranti til Oslo-OL i 2022.

Det er grunn til uro.

Høyres leder har ennå ikke kommunisert sitt standpunkt. Det er forkastelig når politikere velger en strategi med å holde sitt standpunkt hemmelig, for å bruke det taktisk senere.

På bakrommet bygges det allianser. Politikerne sonderer med sine egne og andre partier, de møter med idrettens ulike særforbund og store organisasjoner som LO og NHO og IOC.

Aktørene bør straks komme ut fra bakrommet, legge sitt politiske spillfekteri til side og orientere seg mot virkeligheten. Den heter Folket.

Politikerne skal representere folket, vi som har stemt på dem og fått dem dit de er. Det betyr at de skal si NEI til å gi støtte til et OL i Oslo. De skal IKKE overprøve folkets vilje her.

036

Alle vet at maktspill er en del av politikken. Alle vet at det foregår hestehandel på bakrommet. Det finnes saker hvor det er riktig å bruke politisk makt og overstyre folkets vilje. Men på en betingelse: Det må være basert på verdier. Men i OL-saken er det ikke et slikt verdifundament. Da reduseres det fra politikk til manipulasjon. Det er ikke et vakkert syn.

Foto: Artikkel i DN 27.9.14.

OL-forkjemperne har i stor grad egne og egoistiske motiver for å si ja. De tilhører gjennomgående en av tre følgende kategorier:

  1. De som tjener penger på det.
    Det er særlig reiselivsaktører, og spesielt hotellkjedene.
  2. De som får billetter på ærestribunen.
    Her inngår idrettspampene, politikerne og sponsorer av ulikt slag.
  3. De som selv skal delta, har nærstående eller kjenner noen som skal delta i lekene.

I andre beslutningsprosesser ville personer i hver av disse tre kategoriene vært erklært inhabile.

Flere mener nå at løpet er kjørt, bakrommets stemmer har talt, det blir OL i Oslo. En undersøkelse i Aftenposten nylig, viste at 26 av 48 Høyre-representanter var positive til OL.  Vi, folket, får bare håpe at mange nok tar til fornuft.

Folket er ikke dumme
Noen hevder at det i denne saken ikke betyr noe hva folket mener. Andre har hevdet at folket ikke skjønner sitt eget beste og vil bli fornøyde når OL først arrangeres. Det er mulig det. Hvis det blir det OL i Oslo, vil folket helt sikkert gjøre det beste ut av det.

Folket er ikke dumme!  Til de andre: Led oss ikke inn i OL!

Artikkelen på E24:
OL-spillet er et tegn på dårlig lederskap.

Vivi-Ann Hilde, partner i Considium.

VAH

Les også Torgrim Eggens OL-perle: Tåpenes sammensvergelse. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *