Jeg tar ansvar, du betaler

Stakkars Martin Johnsrud Sundby, fratatt priser og premier, utestengt i 2 måneder, og frykter nå å bli beskyldt for juks og doping.
Martin har tatt astmamedisin i større dose enn reglene tilsa. Feil bruk, lovlig medisin. Reglene har åpenbart vært vanskelige å forstå, også for støtteapparatet rundt Martin.

Saken er trist for alle, det være seg involverte leger, trenere og ledere i Norges Skiforbund. Men aller tristest er den for Martin som må betale.

Sett utenfra er denne saken vanskelig å forstå. Da tenker jeg ikke på lover og regler og hva som har skjedd og ikke skjedd osv. Jeg tenker på Skiforbundets håndtering av saken: 

  1. De sier de tar ansvar

Det høres flott ut å si at man tar ansvar, men å ta ansvar betyr å ta de konsekvensene som måtte komme.  Det betyr rett og slett å betale prisen. Det er lett å si man tar ansvar hvis andre må betale. Da blir ansvar bare et ord uten verdi.

  1. De lar utøveren betale prisen

Ledere er ansvarlig for strategi, mål og valg av virkemidler.
I næringslivet må lederne betale prisen for feilslått strategi. Noen må slutte, andre blir omplassert.  De kan ikke skylde på medarbeidere lenger nede i systemet.
Ingen ville vel heller straffe den feilmedisinerte pasienten på et sykehus.

  1. De kjenner ikke reglene i markedet de opererer

Mange av Norges beste skiløpere har brukt og bruker astmamedisiner. Det gjør jo at forbundet burde vært meget oppdatert på akkurat dette regelverket.

I næringslivet ville ledere som ikke kjente eller fulgte reglene for markedet de opererer i, måtte ta konsekvensene av dette og høyst sannsynlig gå.

  1. De fremstår skråsikre

Langrennssjefen sa på radio senest 23. juli at hvis de hadde vært i den minste tvil, hadde de sjekket reglene. Denne skråsikkerheten har kostet dyrt og den skurrer. Det lyder ekstra hult at han fortsatt insisterer på at det aldri var noen grunn til å tvile, når vi vet hvordan det gikk.

Hva skulle de så ha gjort?

Det får de diskutere selv. Men de kan jo for eksempel snakke litt om ledelse og integritet. Det kjennetegnes av kunnskap, gjennomføringskraft og velvilje.

Vivi-Ann HildeVivi-Ann Hilde er partner i konsulentselskapet Considium som bistår ledere og organisasjoner med å nå resultater. Vivi-Ann er siviløkonom og har ledererfaring fra merkevare- og konsulentbransjen og jobber med utvikling av selgere, ledere og ledergrupper. 

Hun er MBTI-sertifisert og leverer rådgivning, prosesser, kurs og foredrag. Hun ble nylig kåret til årets kursleder hos Confex, Norges største kurs- og konferansearrangør. 
Vivi-Ann er skribent innen ledelse for E24.no.
Les flere innlegg av Vivi-Ann på bloggen http://hildeombusiness.no/   

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *