Femti de ny tretti treffer en nerve i markedet – hvorfor?

Komprimert shv profil - KopiJeg skrev nylig om femti som de nye tretti. Dette handlet om en ny generasjon damer som er kompetente, energiske og ambisiøse, men opplever å ikke være attraktive i arbeidsmarkedet.  Temaet har gitt enorm respons.  På min egen blogg,  hildeombusiness.no,  har jeg hatt rekord i antall visninger og delinger. Hegnar Kvinner publiserte artikkelen. Den har blitt nettsidens mest delte artikkel noen sinne med over 3000 anbefalinger på Facebook.

Hva skjer? Hva skyldes dette?

Jeg har åpenbart truffet en nerve der ute. At responsen ble så kraftig overrasket meg, og jeg har forsøkt å finne en forklaring. Jeg tror det skyldes at artikkelen omhandler et tema som er vanskelig å snakke om: Hvor attraktive er egentlig arbeidstakere over 50 år? Damer fornemmer at de ikke er attraktive, men de er ikke sikre på om det er slik. Svært få snakker konkret om dette, verken de som ansetter eller de som vil ansettes. Alder over 50 er blitt et tabu-område det er vanskelig å snakke om.

kommunikasjonMange så nok artikkelen som en stemme for egne tanker.

  • Akkurat slik er det, men det er ikke så lett å si det.
  • Akkurat slik er det, og jeg ønsker anerkjennelse og opplever ikke å få det.

Artikkelen var ikke konfronterende, den peker ikke på syndebukker. Den var ikke bastant, men stiller spørsmål. Den var ikke sytete. Dette tror jeg også er medvirkende til at så mange kunne stå for innholdet og dele artikkelen.

Jeg har fått flere henvendelser fra damer som sier at de ikke «kan stå frem» med disse tankene, fordi det vil hefte ved dem i videre karriere og jobbsøking. Som jeg svarte dem: Hadde jeg ikke hatt en god jobb selv, tror jeg ikke jeg ville gått ut med temaet, jeg heller.

Jeg vil presisere følgende:

  • Alder er selvfølgelig ingen garanti for at man er dyktig.
    Dyktig er man uavhengig av alder og det dreier seg primært om evnen til å tilegne seg ny kunnskap og bruke den.
  • Jeg snakker ikke om enten-eller. Enten 50+ eller 30+. Jeg snakker om både-og. Bedrifter må finne en balanse mellom yngre og eldre ansatte, både blant ledere og medarbeidere.
  • Mange har sagt at temaet ikke bare gjelder kvinner, men også menn. Det tror jeg, også. Men det gjelder nok i enda større grad kvinner.

Jeg kommer senere tilbake til disse spørsmålene:

  • Hva sier egentlig de som rekrutterer om alder?
  • Hva må kvinner 50+ selv gjøre for å bli eller forbli attraktive på arbeidsmarkedet?
  • Hva må bedriftene gjøre for å få glede av og kapitalisere på disse kompetente kvinnene?

Alt annet er sløsing med ressurser. Og det vil vi vel ikke, bedrifter???

For informasjon ta kontakt med Vivi-Ann Hilde på telefon 95979757 eller e-post hilde@considium.no.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *