Få suksess på 100 dager i ny lederjobb

VAHDet heter at du har 100 dager på deg å vise at du duger i ny lederjobb. De første 100 dagene er blitt et begrep i både business og politikk. Den amerikanske presidentens resultater vurderes av en samlet presse etter 100 dager. Det gjøres med andre ledere også. Og høyst sannsynlig vurderes også du, kanskje uten at du er oppmerksom på det.

Omgivelsene lurer på hvem den nye lederen er. Hva kan han? Hva vil han? Vil han klare jobben? Noen er skeptiske, andre misunnelige og atter andre bare nøytralt avventende. Denne interessen er naturlig, for som leder betyr du mye for mange. Mange nye ledere undervurderer fokuset som er på dem den første tiden. Du må vise til noe, og det raskt! Om du er intern eller ekstern kandidat, folk lurer på hvem du er som leder. Interne kandidater møtes ofte av: «Ja, han var jo ganske god som salgssjef, men rollen som administrerende er noe helt annet! Han kan jo ingenting om…….(velg selv)».

Det er mange grader av å lykkes. I verste fall får du sparken. Det regnes som en personlig tragedie. Egentlig er det minst like tragisk for bedriften når ny leder ikke lykkes.
Beregninger viser at 40 – 50 % av ledere ikke lykkes. Det er grader av å mislykkes – for hver som mislykkes totalt er det mange som overlever, men ikke realiserer sitt fulle potensial.  Kostnadene ved feilansettelser på direktørnivå er beregnet til 15 millioner kroner. Her inngår lønn, tid og ressurser til opplæring, rekrutteringskostnader, tapt fart, fokus og prestasjoner i den aktuelle enhet og i mange tilfeller tapt omdømme.

Undersøkelser viser at nye ledere bruker 6,2 måneder på å komme opp i fart og bli lønnsomme, det vil si at de tilfører mer verdi enn de koster.

Derfor haster det å lykkes. Men den aller viktigste grunnen er at du må tilfredsstille dine utålmodige og spente omgivelser. De lytter etter hva du sier, de ser etter hva du gjør, og de gjør seg sine tanker. De bestemmer seg raskt for om du er rette mannen eller kvinnen. Hvis du får tillit tror de at du vet, vil og kan. De antar at du har kunnskapen som skal til for å mestre jobben, at du er velvillig innstilt til dem og at du har gjennomføringsevne. Gratulerer, da vil du få den tillit og støtte som du faktisk behøver for å lykkes i jobben.

Manglende tillit blir på den andre siden en ond sirkel: Uten tillit og støtte vil du slite med å levere gode resultater. Dette vil igjen redusere tilliten og sjansene for å lykkes ytterligere.

10 smarte ting å gjøre i ny lederjobb 

  1. Ny rolle betyr ny adferd. Forstå forskjellen. Ikke heng deg opp i fortiden.
  2. Jobb med selvinnsikten. Be om feedback.
  3. Bli kjent med alle og gjør forventningsavklaringer med egen leder og medarbeidere.
  4. Ikke lov for mye og ikke forsøk å tilfredsstille andre.
  5. Kommuniser dine kjernesaker og verdier. Beskriv hva du står for som leder.
  6. Lag en læringsplan. Finn rette lærere, prioriter hva du må lære. Ikke glem kulturen.
  7. Lag strategisk agenda og forviss deg om at du forstår forretningen.
  8. Jobb med teamutvikling og ikke vent med nødvendige endringer.
  9. Forstå maktspillet i bedriften. Hvem lyttes til? Hva vil gi deg innflytelse?
  10. Skaff deg gode rådgivere.

Stadig flere bedrifter investerer nå i eksterne onboarding-programmer for sine nye ledere. De har gjort den vurdering at prisen for disse programmene er småpenger i forhold til hva det koster å mislykkes.

En ny lederjobb er utrolig spennende og en milepæl i livet. La ikke de første 100 dagene i ny lederjobb bli de siste. Lykke til!

035

Sitat i Aftenposten 19.oktober.

Les også mine artikler om de 10 fallgruvene i ny lederjobb og hvordan håndtere dem:

Hvordan unngå sparken og lykkes i ny lederjobb.

For hjelp de første 100 dagene og andre lederutfordringer, er du velkommen til å ta kontakt med Vivi-Ann Hilde, partner i Considium. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *