Digital detox og andre tiltak for å bevare balansen

Se deg rundt der folk er samlet.  De stirrer som besatte inn i sin digitale favoritt: mobiltelefon, PC, Ipad.  Vi lurer opp mobilen på restaurant. Et utall aktiviteter skal gjennomføres: Fotografere maten, legge ut på Instagram, sjekke inn med bilde av seg og gjengen på Facebook, oppdatere status og kanskje en liten sveip innom siste nytt. Må ha den, bare må ha den. Digital abstinens inntreffer i løpet av kort tid og mobilen er vår medisin. Noen sier de ikke er avhengige. Det er sikkert de samme som klarte å bare være festrøykere.

Kontinuerlig oppmerksomhet inn i digitale medier er del av dagens stressbilde og hindrer oss i å være mentalt tilstede i nuet. Dette har skapt en ny vekstnæring: Feriereiser uten tilgang til internett og telefon. Digital Detox.

Prisen for vår manglende tilstedeværelse er at vi går glipp av livet. Vi legger ikke merke til ting rundt oss, vi reduserer opplevelsen av det som skjer her og nå. Det er dumt hvis man vil ha mest mulig ut av livet.

Mindfulness handler om å være i nuet. Der er vi dessverre for lite. Tankene våre er i fremtiden. Vi gruer, tenker, problematiserer hva som kan skje. Når vi ikke er i fremtiden, er vi i fortiden: Vi angrer, vurderer, analyserer det som har skjedd. Bekymringene våre for fortid og fremtid tar energi og gir en stresstilstand. Det er dumt å bruke opp kreftene på det som har skjedd eller å gruble for mye på det som kan skje. Det er dumt å bruke energi på noe vi ikke får gjort noe med.  Det gir kronisk stress. Det gir anspenthet og vondt i kroppen.  Vi er ikke mindful, vi har mind full.

Stress gjør at vi ikke puster ordentlig, bare litt øverst i brystet. Sett deg ned på en stol og ta noen gode pust. Observer.  Pusten er det viktigste virkemiddelet til tilstedeværelse. Å ha kontroll på pusten er avgjørende i krevende situasjoner. Idrettsutøvere og skuespillere vet hvor viktig det er å kontrollere pusten. Det er også nyttig i alle situasjoner hvor man er nervøs, for eksempel når man skal holde tale. Et skilt med påminnelsen PUST ville økt livskvaliteten i Norge betraktelig. Vi ville spart oss for besøk hos leger, kiropraktorer, naprapater og tannleger. Og pust er et gratis og enkelt.

Jeg anbefaler boken «Pust for livet» av Marianne Magelssen. Jeg lånte den til en kunde og fikk den aldri tilbake.

Barn er i nuet. Lek og omgang med barn kan hjelpe deg til å være i nuet. Legg vekk mobilen og vær der. Mange barn opplever mobilen som sin største konkurrent til mor og fars oppmerksomhet.

Hund er lykke. Alle som har hund vet intuitivt at hund forlenger livet. Undersøkelser bekrefter at de som har hund har bedre helse og kommer seg raskere etter sykdom og operasjoner. Dette har fysiologiske forklaringer. Men den aller enkleste forklaringen er at det reduserer stress fordi hunden hjelper deg å være her og nå.

For andre er hage redningen.   Å grave i jord og pusle med frø og planter gir ro i sjelen. Andre hobbyer kan ha samme effekt. Å finne noe man elsker å gjøre og fordype seg i det og finne flyten. Det er lykke!

Manglende balanse er fallgruve nr 10 i ny lederjobb.   Ny lederjobb er krevende saker og en trussel mot balansen.

5 ledertips for å bevare balansen på jobben:

  1. Søk tilbakemeldinger
  2. Skaff deg gode rådgivere
  3. Sett grenser
  4. Velg fokus
  5. Ha en livsstil som gjør deg robust

Mange ledere lever dessverre i sin egen boble fordi de ikke får tilbakemeldinger fra folk rundt seg. Det kan være ulike grunner til det, men uansett grunn er det et problem fordi du vil kunne ta dårligere beslutninger.  Som leder bør du aktivt søke tilbakemeldinger. Spør direkte hva folk mener, spør hvordan de oppfatter deg; hva de anbefaler deg å slutte eller begynne med osv. Du skal se det kan komme nyttige overraskelser.

Gode rådgivere kan være forskjellen på suksess og fiasko. Velg dine rådgivere med omhu! Kanskje finner du noen i bedriften, kanskje blant venner eller familie. Hvis ikke – kjøp tjenesten. Det finnes mange gode rådgivere der ute. Min erfaring er dessverre at de som mest trenger en god rådgiver, minst ser verdien i å skaffe seg en.

Du må selv sette dine grenser. Hva skal du delta på? Hva sier du ja til? Hva er utenfor ditt mandat? Arbeidstid? Tilgjengelighet? Oppgaver? Det er vanskelig å være konsekvent og tydelig hvis man ikke kjenner sine egne grenser.

Velg fokus. Nye ledere kjennetegnes ofte av fullt fokus i alle retninger. Velg fokus.

Ha en livsstil som gjør deg robust. Det betyr at du lever slik at du har gode krefter å bruke på jobben. Det betyr nok søvn og et kosthold som gir energi.

Lykke til for et bedre liv!

VA yioga kompr 2

Balansen er en av de ti fallgruvene. Se artikkel om Hvordan lykkes i ny lederjobb og unngå sparken. 

De 10 fallgruvene

  1. Rollen – Du slipper ikke din tidligere rolle
  2. Kommunikasjon – Du fremstår uten profil og troverdighet
  3. Læring – Du tror du vet og undervurderer læringsbehovet
  4. Tempo – De er for rask eller for treg
  5. Tidlige seire – Du viser ikke til resultater raskt nok
  6. Sjefen – Du undervurderer sjefens betydning
  7. Forretningsforståelse – Du ser ikke hva som hemmer
    og fremmer resultater
  8. Teamet – Du får ikke teamet med deg
  9. Makten – Du misforstår maktspillet
  10. Balansen – Du er ute av balanse

For nærmere informasjon er du velkommen til å kontakte meg, Vivi-Ann Hilde 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *