Det handler om lederskap. 9 gode grunner for å si nei til søndagsåpne butikker.

Nå må Erna og Trine ta en alvorsprat. De bør hjelpe hverandre til å si nei. Nei til forslaget om søndagsåpne butikker.

Hvorfor insisterer Høyre fortsatt på dette? Kulturminister Thorhild Widvey fronter forslaget for Høyre og hevder de må fordi søndagsåpne butikker var ett av punktene i partiets valgprogram. Men kanskje er Høyre i ferd med å endre mening. For ifølge Klassekampens kilder har Høyre forsøkt å få FrP fra idéen, men de var ikke til å rikke. FrP fronter sin liberalisme, selv om den her, på tvers av folkets ønsker, tar form av tvangsliberalisme.

Venstre prøver å gjøre seg interessante med å lansere påfunnet om at kommunene selv skal få beslutte om de vil ha søndagsåpne butikker. Det blir dessverre ikke mye valgfrihet hvis nabokommunen velger å åpne.

Arbeidstakere og arbeidsgivere er enige i avvisningen av søndagsåpne butikker. Både LO-forbundet Handel og Kontor og arbeidsgiverorganisasjonen Virke har advart regjeringen mot å åpne for mer søndagshandel.

I dag jobber 46.000 innen handel på søndager. Fafo hevder dette vil øke til 290.000, 5 ganger så mye, hvis regjeringens forslag går gjennom. Handel og Kontor opererer med enda høyere tall og sier en halv million må jobbe på søndager.

I en undersøkelse gjennomført av inFact for VG i april i år sa over 60 % av de spurte nei til søndagsåpne butikker og bare 22 % er enig med regjeringen og 12 % med Venstres forslag.

Regjeringen har sendt forslaget på høring med svarfrist 30. juni. Så skal det behandles av politikerne utover høsten.

Hvorfor innføre søndagsåpne butikker?

Tilhengerne sier folk må ha frihet til selv å få bestemme akkurat hvilken dag de skal handle.

Noen vil også hevde at folk ikke vet sitt eget beste, og at når ordningen først er etablert, vil de likevel bli fornøyde. Det er mulig det. Folk flest har en egen evne til å tilpasse seg realitetene, men det betyr ikke at det er riktig likevel.

Hvorfor ikke innføre søndagsåpne butikker?

  • Vi trenger det ikke. Butikkene har åpningstider ellers i uken som muliggjør handling for alle.
  • Vi ønsker det ikke. Verken arbeidsgiverne, arbeidstakerne eller folk flest.
  • Søndagsfri er en nasjonal verdi og en viktig del av nordmenns høye livskvalitet.
  • Kristelig Folkeparti er mot og vektlegger tap av verdifull fellestid med familie og venner.
  • Miljøpartiet De Grønne er mot og hevder det rammer klimaet og miljøet.
  • Eksperter hevder at varene blir dyrere. Noen må betale for søndagsgjengen, og det er kundene.
  • Gruppepress 1: Handelen selv ønsker det ikke. Aktørene presses inn i en konkurransesituasjon de ikke ønsker. Hvis konkurrenten har søndagsåpent, må de også.
  • Gruppepress 2: Hvis en kommune åpner opp vil nabokommunen måtte følge etter for å hindre tapte inntekter ved handelslekkasje.
  • Erfaringer fra Danmark har vist at søndagsåpning har ført til butikkdød. I motsetning til hensikten, har det rammet handelen i sentrum og styrket kjøpesentrene rundt byene.

Dyktige politikere og dyktige ledere velger sine kampsaker. De skjønner hva som skal prioriteres og hvilke saker de skal la gå.   Noen ganger må ledere kjøre gjennom tiltak og endringer som flertallet er imot, men som er viktig for nasjonen eller bedriften på kort eller lang sikt. Søndagsåpne butikker er ikke en slik sak.

Samfunnspolitisk direktør Harald J. Andersen i Virke hevder at regjeringen burde ha lært av poseavgiftssaken og økningen av grensen for avgiftsfri import. Begge sakene viste hvor galt det kan gå når politiske beslutninger ikke baseres på kunnskap og dialog med næringslivet, sier han.

Selv om Høyre hadde søndagsåpne butikker som ett av mange punkter i sitt valgprogram, er det selvfølgelig mulig å endre standpunkt. Det gjør de kloke når de får ny informasjon. Og Venstre kan velge langt bedre saker for å styrke sin posisjon ute i kommunene. For til dette forslaget har de ikke engang støtte av egne velgere.

Hvis Høyre og Venstre etter alle innspillene de har fått, ikke er villige til å endre standpunkt i denne saken, vitner det ikke om klokskap og godt lederskap.  Tvert imot.

Komprimert shv profil - Kopi

Artikkelen var publisert på E24:  Solberg og Skei Grande må vise lederskap. 

Vivi-Ann Hilde, partner i Considium.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *