Avdelingen ble lagt ned – 4 tips for å unngå at det skjer deg

En av mine venner var litt trist da jeg nylig møtte han. Avdelingen hans var lagt ned og medarbeiderne flyttet til andre avdelinger. Selv ble han tilbudt en ny, men ikke så interessant jobb i selskapet.

Det kunne altså vært verre. Han kunne mistet jobben. Hele gjengen kunne mistet jobben.

Han er ikke alene om å bli omorganisert. Det skjer hele tiden og er del av dynamikken i business.

Bak omorganiseringer, nedbemanninger, outsourcinger ligger spørsmålet: HVILKEN VERDI BIDRAR DENNE GJENGEN MED? Kan vi løse dette på bedre og billigere måter?

Og hvis svaret er ja, da skal man endre. Bedriften styrker sin konkurransekraft.

Tilbake til min venn og hans avdeling. Hvorfor ble de nedlagt og folkene overført til andre avdelinger?  Svaret er brutalt: De bidro ikke med verdi. Eller rettere sagt: Ledelsen så ikke verdien de bidro med og tok sin beslutning.

Dette skjer i alle bransjer. Jeg har sett gode produkter, avdelinger, tidsskrifter og bedrifter som legges ned fordi de ikke har klart å synliggjøre verdien de bidrar med.

Hvordan unngå å bli nedlagt? 4 tips til ledere som vil beholde avdelingen:

 1. Først og fremst må du faktisk bidra med verdi. Dessverre gjør ikke alle det. Mange stillinger og avdelinger kan slettes av kartet uten at det får noen konsekvenser.   Syretest: Beskriv hvilken verdi dere bidrar med? Hvor mye penger er det verdt? Eksempel: Det er ikke verdi at bedriften din har avdelinger over hele landet. Men det er verdi hvis det betyr at kunden får raskere hjelp og sparer penger på det. Så ikke besvar spørsmålet med hva dere ER, HAR eller GJØR, men hva det gir av verdi.
 2. Skap forretningsforståelse i teamet. Hvilken verdi bidrar dere med i bedriften og hvordan. Verdibidrag: Redusere kostnader, redusere pris, redusere risiko, øke inntekter, øke kvalitet, redusere turnover, styrke omdømme osv. Dette er noen eksempler, men det er faktisk ikke så veldig mange verdifaktorer. Det koker ned til…verdi.
 3. Skjønn maktspillet i din egen bedrift. Mange ledere tror de slipper å forholde seg til dette. Men gode ledere har makt. Ikke for egen del, men for teamets del. Makten skal brukes til å skaffe mat til gjengen – ressurser til teamet for at dere kan gjøre en så god jobb at dere forsvarer plassen i verdikjeden. Uten mat sulter teamet. Så sjekk
  • Hva gir status i bedriften
  • Hva er din avdelings status
  • Hva må dere gjøre for å styrke den
  • Hvem trenger dere støtte fra
  • Hvor ligger makten
 4. Synliggjør avdelingens verdibidrag ved alle anledninger.  Verdibidrag kan være hva dere har spart, solgt, kvalitetsforbedret osv. Manglende anerkjennelse fra ledelsen og andre avdelinger skyldes ofte at de ikke aner hva dere egentlig driver med. Langt mindre hvilken verdi dere tilfører. Så vær eksplisitt. Informer og lær dem hva dere driver med og hvilken verdi dere bidrar med.  Og del æren med gjengen din!

Oppsummering – 4 tips for å unngå å bli nedlagt:

 1. Bidra med verdI
 2. Skap forretningsforståelse
 3. Skjønn maktspillet
 4. Synliggjør verdi

Lykke til!

 

For nærmere informasjon, kurs eller rådgivning, er du velkommen til å kontakte Vivi-Ann på telefon 95979757 eller e-post vivi-ann@deltaconsulting.no eller se www.deltaconsulting.no

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *