Alt var mye bedre før! Om syting og klaging på arbeidsplassen.

Det er ikke bare på jobben folk syter og klager. I artikkelen i DN melder myndigheter og advokater om en eksplosjon i klager.

I 2005 ble arbeidsmiljøloven endret. Arbeidstakere som varsler om kritikkverdige forhold, fikk et lovfestet vern mot gjengjeldelse. Intensjonen var god, men Jan Fougner, professor ved BI, doktorgrad i arbeidsrett, hevder at det har utartet til en ulykke for arbeidslivet. Kanalen har utviklet seg til å bli et klagesystem for saker som ikke handler om jobben, men om personlig misnøye. Før i tiden gikk misfornøyde til tillitsvalgte som tok saken videre hvis de mente det var grunn til det.

Jan Fougner sier videre at «Mange ledere er nå så redde for å få et varsel mot seg, at de ikke lenger korrigerer ansatte.»

Han konkluderer med at ledere må tøffe seg opp og tørre si i fra og stå i det.

Jeg tror vi mer eller mindre finner syting og klaging på alle arbeidsplasser. De som syter og klager skjønner ikke hvor negative de faktisk fremstår og at de påvirker miljøet på en uheldig og negativ måte. Klaging er dessuten svært smittsomt.

Ledere kvier seg for å gi tilbakemeldinger.

Men det gjør også medarbeidere. Det er mye enklere å jatte med eller la være å si noe. Det krever sin mann eller kvinne å konfrontere en kollegas uønskede adferd.

Når de som syter og klager ikke får tilbakemelding, virker det som en aksept for adferden og de fortsetter å klage.  Opplevelsen av aksept for misnøye og klaging kan legitimere varsling.

Ledere kan ikke håndtere dette alene. Medarbeidere må også bidra til et godt arbeidsmiljø som ikke preges av kos med misnøye.

I fjor kommenterte jeg denne problemstillingen i DN under tittelen La ledere slippe å være budbringere. Da var det en medarbeider som ville at leder skulle ta opp med en annen medarbeider hvor misfornøyd hun var med henne.

Der skrev jeg at vi må trene på å gi og motta tilbakemeldinger i arbeidslivet. Ledere må øve på det, men det må sannelig også medarbeidere. Ledere er ansvarlig for å skape en tilbakemeldingskultur.

Og hvis du hører at en kollega vurderer å varsle på leder på grunn av personlig misnøye, skal du være den voksne og utfordre på om det faktisk er riktig å gjøre det. Men selv utsagn som Alt var mye bedre før, skal du ta tak i.  Det er mange måter å gjøre det på. Den enkleste er å spørre: Alt???

Uansett hvordan du tar tak i det vil du utfordre klagerens tankesett og kanskje bidra til å stoppe han eller henne.   En kollegas ord veier sterkt.

Jeg heter Vivi-Ann Hilde og er partner i konsulentselskapet Considium . Vi bistår ledere og organisasjoner med å nå resultater. Jeg er siviløkonom og har ledererfaring fra merkevare- og konsulentbransjen og jobber med utvikling av selgere, ledere og ledergrupper.

Se bloggen hildeombusiness.no for flere artikler om ledelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *