Kjære Petter Northug – jeg vil ha en happy ending

northugPetter Northug er i hardt vær og folk strides om han skal støttes eller ikke. Vi er gode både til å tilgi og til å glemme, så han rir nok stormen av. TV-intervjuet med en angrende synder var taktisk bra og ga han sikkert mange flere støttespillere.

 

Men hva er det egentlig som har skjedd med Petter Northug? Hva har brakt han fra Gull-Petter, en feiret idrettshelt, til Velte-Petter, en hånet fyllekjører?

Jeg ser klare paralleller til en viss type mennesker i næringslivet. Gitt nok makt, penger og posisjon blir de selvgode og får egne spilleregler. Lover og regler er for andre, ikke for dem. De lytter ikke på råd, de vet best.

Problemet er når menneskene de omgir seg med opptrer som ydmyke klakkører, kun til stede for å behage og støtte herren i hans prosjekt. Så lenge det går bra nyter dette støtteapparatet godt av goder og privilegier som sjefen bringer inn i boet. Det er ikke kultur for motforestillinger og korreksjoner.

northug3

 

Er dette situasjonen hos Petter Northug?

Det begynte da han bokstavelig talt meldte seg ut av landslaget. Hvorfor skulle han være på lag med de andre, han hadde bedre metoder, bedre idéer og i hvert fall bedre markedsverdi. Han var bedre på ski og hadde bedre medietekke.

Men han har ikke hatt bedre rådgivere. Har han hatt noen i det hele tatt?

Northug har valgt en livsstil som åpenbart ikke er forenlig med toppresultater.  Hvor var rådgiverne? Sikkert ikke i Las Vegas.

Sterke ledere må ha sterke rådgivere. Rådgivere som i tillegg til å støtte og veilede, utfordrer og korrigerer, koste hva det koste vil.

Noen slike må Petter Northug ikke bare skaffe seg så fort som mulig. Han må også lytte til dem.

Petter Northugs historie er et eventyr og nå mangler det en happy ending.

Den er han nødt å skrive og jeg tror han vil lykkes.

 

IMG_01272Vivi-Ann Hilde, rådgiver og partner i Considium Consulting Group.

Følg meg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

(Spamcheck Enabled)